Hur kan man dra publik till sin blogg?

Det är nog den största frågan som alla bloggare ställer till sig själva vid något tillfälle. Och självklart finns det hundratals sidor som gärna vill hjälpa till. För en viss kostnad så klart…

Jag tror att det finns ett antal råd som alla bör följa ifall de vill ha mycket trafik eller kanske tillochmed tjäna pengar på sin blogg. Jag har listat de 4 som jag tycker är viktigast.

1. Vad vill du skriva om?

Är det inte intressant för dig så kommer det antagligen inte att vara intressant för någon annan heller. Att verkligen gilla ett ämne och hålla sig till det är något av det bästa du kan göra för att få likasinnade att hitta till din blogg och stanna där. Se också alltid till att ha med vissa nyckelord i texten för att öka sökordsoptimeringen. Skriver du exempelvis om ett visst bilmärke, se till att ha med det både i titeln på sidan och så ofta det går i texten utan att vara för upprepande. Det sista är väldigt vikitg så jag säger det igen: Se till att ha med det både i titeln på sidan och så ofta det går i texten utan att vara för upprepande. Sökmotorerna hoppar oftast över sidor som de anser ”spammar” ett visst ord.

2. Vad heter bloggen?

Att ha ett namn som ”NN’s betraktelser” är inte särskilt sökbart om ingen söker specifikt på ditt namn. Ha en titel som tydligt talar om vad bloggen handlar om. Jag har inte gjort det på den här bloggen, och detta av en bra anledning. Det här är en ”testblogg” och den är till för att jag ska utveckla mitt skrivande, inte för att skaffa en publik. Det gäller också att vara försiktig med vilken URL du ger bloggen. Å,Ä och Ö är inte särskilt sökbart om den som söker inte finns i Sverige, och allt för krångliga namn med exempelvis en massa punkter eller bindestreck är inte heller att föredra. Det ska ett vara så pass enkelt namn att besökaren ska kunna gissa sig till adressen utan problem.

3. Vart finns bloggen?

Att ha en blogg på en gratis plattform, ex. wordpress, där du oftast får en adress som ser ut så här: ”NN.wordpress.com” kan vara ok både för att generera träffar från sökmotorer och för att hitta läsare som själva finns på samma plattform. Bra att tänka på är dock att vissa plattformar inte tillåter reklam, så om du hade tänkt att tjäna pengar på din blogg är det bästa att skaffa en egen plattform från början, eftersom det blir krångligare att byta senare ju större publik du har.

4. Hur aktiv är du?

Att skaffa ett stort nätverk, ex. lägga till människor på olika sociala communities, och gå med i ”blogg-grupper” kan vara väldigt bra sätt att skaffa en publik till din hemsida. Låt det dock inte ta för mycket tid från ditt skrivande. Anledningen till att människor kommer till din sida är ju ändå (förhoppningsvis) att ta del av vad du skriver och du syns även bättre på sökmotorerna om du uppdaterar med jämna mellanrum.

1 kommentar

  1. Hej, schysst sida!! Är du intresserad av ett länk/bannerbyte??


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lämna en kommentar